– Perfekt for de
som liker nye ting

Idar new PSX 20190722 002229 w

– Det har aldri vært mer spennende å være i anleggsbransjen enn akkurat nå, hvis du er typen som liker innovasjon og nye løsninger, konstaterer Idar Døssland, prosjektsjef i Skanska.

Idar GA041929 w

Idar er utdannet byggingeniør fra Høgskolen i Bergen. I tillegg har han en master i industriell økonomi fra Universitet i Stavanger, og studier i internasjonal business fra Brisbane.

Nå er han prosjektleder i Skanskas anleggsdivisjon for industri, bro og marine, og gleder seg over å jobbe i en bransje som gjør store steg på innovasjon og klimagrep.

– For meg føles det som om det nå er ubegrensede muligheter til å gjøre ting bedre enn det er gjort før. Da jeg studerte, visste jeg ikke en gang at Skanska er så store på anleggsprosjekter som veier, jernbaner, kraftverk, bruer og tunneler. Anleggsbransjen har nok også ligget litt etter både på miljø og digital utvikling, men nå skjer det enormt mye, nå kommer alt på en gang, konstaterer Idar.

Er du ambisiøs ingeniør og har lyst til å være med på innovasjon som synes, så er det her det skjer!

Idar Døssland
Idar GA042155 w

Selv om Idar Døssland står midt inne i en digital og miljømessig revolusjon i anleggsbransjen, er det ikke alt som forandres: Reisverket som holder elementene på plass under brubygging er fremdeles solide stålrør. Dette er under den nye gang/sykkelbrua ved Fløen, som er en del av bybane-prosjektet D12 Fløen-Kronstad.

Men da Idar som nyutdannet valgte Skanska, var det nok mest på grunn av de internasjonale mulighetene i et selskap som har store prosjekter i flere europeiske land i tillegg til USA. Og den amerikanske drømmen ble oppfylt: Idar kom med på Skanskas globale program for lederutvikling, Skanska Stretch, og fikk dermed også ni måneder på Skanskas base i Washington.

– Jeg bodde ti minutter unna Det hvite hus, tok banen forbi Pentagon på vei til jobb, og fikk innblikk i en helt annen arbeidshverdag. I mine prosjekter hjemme er nesten alle byggingeniører. Der var de aller fleste økonomer og advokater, og de gjorde ting ganske annerledes enn oss. Men etter seks måneder ble jeg varm i trøya, og kunne gjerne vært der lenger, forteller Idar i dag.

I Stock 1150412982 2 w

I Norge har Idars faglige utvikling handlet om store anleggsprosjekter og en spesialisering på brubygging: Etter at han begynte i Skanska i 2011 har Idar Døssland vært med på å bygge nytt terminalbygg på Gardermoen, nye jernbanebruer mellom Farriseidet og Porsgrunn og en ny Riksvei 3 mellom Løten og Elverum.

Idar GA042100 w

Noe av det Idar setter mest pris på i Skanska, er miksen av ulike folk som sammen blir sterke lag.

Idar GA041896 w

– Det skjer bra ting når flere perspektiver bidrar, når folk med ulik bakgrunn og ulike meninger finner løsningene sammen. Særlig nå som vi er midt inne i det digitale skiftet, med nye verktøy og stadig større og mer komplekse prosjekter med høyere risiko. Nå trenger vi flere som liker forandring, andre måter å løse ting på – kort sagt folk som vil skape noe nytt.

På videregående var det arkitekt eller ingeniør som var veivalget for Idar. Begge deler handler om å bygge det som er viktig for folk, og begge deler ligger i slekta.

– Faren min studerte byggfag på ingeniørstudiet, bestefar er maskiningeniør, og oldefar var sjøllært byggmester. Han bygget alt mulig. Jeg har et bilde hjemme der oldefar og broren bygget vei til gården. De hadde ikke dynamitt, så de meislet ut fjellet for hånd. Og veien ligger der hjemme fremdeles, støpt i betong!

Byggetrangen gir seg også utslag på hjemmebane. Når vi møter Idar hjemme i Bergen, oppdager vi fort at privatbilen har noen ekstra finesser.

Idar GA042222 edit w

Idar Døssland elsker å bygge – også på fritida. Hans Mercedes Sprinter er nå ombygget med senger for turbruk, har fått eget solcelle-anlegg på taket, og har forlengst vært på ekspedisjon i Lofoten med Idar, samboeren og hunden. – Det mest nervepirrende var å ta hull i taket for å sette inn ventilasjon og rørføring. Da hadde jeg trippetsjekket alle mål før jeg satte boret ned i karosseriplata!

– Jeg er veldig glad i å reise på tur og oppleve nye ting. Så akkurat nå driver kjæresten og jeg og bygger campingbil av denne, sier han og åpner skyvedøra til sin Mercedes Sprinter varebil.

– Det er et kult prosjekt! Vi har stått ute i gata her i Bergen og isolert, trukket kabler, snekret innredning, boret hull i taket til ventilasjon og montert et altfor stort solcellepanel med batteri og ladesystem, som pr nå kun driver åtte spotter inni, hehe. Vi har bygget sofa som kan bygges om til seng med masse oppbevaring, og skal i gang med kjøkken etterhvert.

– Har den vært på tur ennå?

– Absolutt, vi har allerede kjørt den til Lofoten med en hund, et par longboards og en buldrematte i bagasjen. Så for meg som både elsker å bygge og og å dra på ekspedisjon, er dette en veldig fin ting å holde på med.