Torbjørn bygger
lagfølelse

Skanska torbjorn bakketun GA041684 2

Prosjektsjef Torbjørn Tveit Bakketun (40) tok med seg vinnerinstinktet fra skiløypene hjemme på Voss da han begynte i Skanska. Nå lever han for den stolte lagfølelsen på anleggsprosjektene.

Skanska torbjorn bakketun GA041610

– Jeg kjenner at jeg er en entrepenør, en som liker å bygge. Det er det jeg liker aller best. Det er interessant, det er krevende, det skaper lagfølelse – og en enorm stolthet når vi lykkes, forteller Torbjørn.

Skanska torbjorn bakketun SKANSKA ULRIKEN SVERREHJORNEVIK 9776

Vi møter ham i den siste vårsnøen i fjellsidene på Voss, der han vokste opp som én av fire søsken med en far i anleggsbransjen. Smågutten som elsket gravemaskiner i sandkassa, ble fort en lidenskapelig skiløper. Etter skigymnaset og militæret gikk løypa videre til fordypning i anleggsteknikk på NTNU. Nå er han tilbake på Voss med tre barn på 5, 9 og 12 – og en kone som driver egen bedrift.

Familie og fleksibilitet

– Når du velger å jobbe med anleggsprosjekter, krever det at du er mye til stede der det skjer. Men siden jeg har hatt prosjekter her på Vestlandet, har jeg kunnet variere mellom ukependling og dagpendling, og dermed fått den fleksibiliteten som trengs i familielivet.

Skanska torbjorn bakketun TBM maskinen Sverre Hjornevik

Torbjørn ledet arbeidet med Nye Ulriken tunnel mellom Arna og Bergen, der en 155 meter lang tunnelboremaskin på 1800 tonn skar en perfekt tunnel på sju kilometer gjennom fjellet av granitt og gneis. Det gule transportbåndet i taket fraktet massene ut av tunnelen.

Høsten 2019 leverte Torbjørn og hans team Nye Ulriken tunnel til Bane NOR. Den 7,8 km lange tunnelen mellom Arna og Bergen er ikke bare det største jernbaneprosjektet i Hordaland på 50 år. Dette er også den første jernbanetunnelen i Norge som er blitt drevet med tunnelboremaskin.

Kontrakten med en verdi på 1,3 milliarder ble utført i arbeidsfellesskap med østerrikske Strabag AG, og Torbjørn fikk nytte av hele sin Skanska-historie i det krevende prosjektet.

– I mine femten første år i Skanska, har jeg gjort alt: HMS, kvalitetssikring, prosjektingeniør, stikning, driftsleder, innkjøp anleggsleder, prosjektleder, økonomi- og prosjektrapportering.

Torbjørn Tveit Bakketun, prosjektsjef
Skanska torbjorn bakketun GA041232

Prosjektsjef Torbjørn Tveit Bakketun blir motivert av å lede gode team ute på anleggsprosjekter, og å løfte fram yngre kolleger som er klare for å ta mer ansvar. – Mine femten første år i Skanska har vært en svært god skole, sammen med både norske og internasjonale Skanska-kolleger, sier Torbjørn.

Det har vært en god skole fram til rollen jeg har i dag. Og hele veien har jeg hatt erfarne kolleger som har lagt til rette for at jeg skal lære, og sjefer som nok har hatt en bevisst tanke med ansvaret de har gitt meg.

Internasjonalt fellesskap på jobb

For Torbjørn er det et stort pluss at Skanska er et multinasjonalt selskap, med muligheter i mange retninger.

– For noen måneder siden var jeg i London og møtte Skanska England, som rekrutterer flere hundre nye ingeniører til fase 2 av den nye høyhastighetsbanen som er under bygging der borte. En perfekt mulighet for norske kolleger som er sultne på noe nytt!

Selv er Torbjørn i full gang med å hjelpe Skanska til å vinne nye prosjekter hjemme. Der får han god bruk for utdanningsprogrammet i strategi og økonomistyring som han fullførte i fjor.

– Nordic Plus er et læringsprogram for ledere i Skanska, og kombinerer e-læring og gruppearbeid med intense samlinger i Stockholm, der vi etter 6 måneder presenterte resultatene våre fremfor et fullsatt auditorium ved hovedkontoret til Skanska. En møter masse flinke folk, knytter nye kontakter på tvers av selskapet, og det er en nydelig læringsarena! Dette er én av Skanskas styrker; det er et godt organisert selskap med et støtteapparat som gjør at du får utviklet deg.

Kombinasjonen av praktisk læring i prosjekt og de interne utdanningsprogrammene er gull verdt, mener Torbjørn.

Skanska torbjorn bakketun GA041760

Du står aldri alene

– Selv om du kan få mye ansvar tidlig, står du aldri alene med det. Det neste halvåret skal jeg for eksempel være mentor for en kollega som er ny i rollen som prosjektsjef. Det er fint for begge parter!

Når vi møter Torbjørn, benytter han fridagen til en skitur – før han setter kursen ned mot Vossebygda og familien. – Jeg blir ivrig og glad og inspirert av jobben min. Det gir meg energi, og det merker de jo hjemme også, at jeg trives med det jeg driver med. Men det er klart, når du er på familieferie og må ta en ekstra runde i rundkjøringen – bare fordi du oppdaget et spennende vei- eller tunnelprosjekt som du må kikke en ekstra gang på … Da tenker de nok at den begeistringen kan jeg godt legge igjen hjemme, hehe.